Tinkamiausios ir bene dažniausiai naudojamos beržo malkos, nors ne prastesnis yra ir juodalksnis. Jis tinka ir namams žiemą šildyti. Šašlykams kepti galima naudoti ir uosį, tačiau aš jo nerekomenduočiau, nes greičiau sudegs pati šašlykinė.
Kokios – kaitriausios?
Yra trys malkų kaitrumo grupės. Pirmajai, aukščiausiai, priskiriamas ąžuolas, beržas, uosis ir kiti kietieji lapuočiai (guoba, skroblas, vinkšna). Antroji kaitrumo grupė – juodalksnis, pušis, blindė. Trečioji – drebulė, baltalksnis, tuopa, eglė. Šašlykinėms tiks ir antros kaitrumo grupės medžiai.
Spygliuočių malkų šašlykams kepti nerekomenduoja, nes jose yra sakų, šašlykų kvapas bus itin specifinis. Jau geriau – vaismedžių. O rūkant mėsą net patartina įdėti obels, ypač kriaušės, slyvos, vyšnios malkų. Jos priskiriamos aukščiausiai kaitrumo grupei, be to, mėsai suteikia išskirtinio kvapo. Dabar dažnai siaučiant vėtroms, laužančioms vaismedžių šakas ir verčiančioms ištisus medžius, jų patarčiau pasilikti malkoms.
Kokio sausumo malkų reikėtų?
Kaip ilgai ir kur turėtų būti džiovinamas šviežiai nukirstas medis? Šašlykams, mėsai rūkyti geriausios – kirstos žalios, tačiau gerai padžiovintos malkos, bet ne sausuoliai – jų kaitrumo neužteks mėsai iškepti, sudegs ir reikiamų anglių negausite.
Geriausiai, kad šviežiai nukirstas medis būtų džiovinamas po stogeliu. Iš šonų malkos gali būti vėjo prapučiamos, bet svarbiausia, kad būtų po stogeliu. Jei tos malkos skirtos namams šildyti, taip jos džiūti turėtų apie porą metų, tada jų kaitrumas būna optimalus. Šašlykui kepti gali būti džiovinamos ir trumpiau. Į pastogę turi būti nešamos suskaldytos, bent porą savaičių padžiovintos malkos. Pastogė turi būti gerai vėdinama, ypač to reikia beržui.
Ar įmanoma plika akimi atskirti gerai pradžiuvusias malkas?
Ne. Galima mėginti padaužyti suskaldytą malką: gerai pradžiuvusios malkos garsas – skardesnis, bet iš tikrųjų čia padėti gali tik specialus prietaisas – drėgnomatis. Eiliniam vartotojui jo pirkti neverta, geriau ieškoti patikimo malkų pardavėjo, kuris jį turi.
Kokiais mato vienetais ir kaip smulkintas malkas geriausia pirkti?
Urėdijos jas pardavinėja kietmetriais – grynais kubiniais metrais be oro tarpų. Pirkėjas neretai apsigauna pirkdamas malkas priekabomis – kaladėmis ar suskaldytas. Pradeda krauti į malkinę ir pamato, kad turi tik pusę žadėto malkų kiekio.
Rąsteliais parduodamos ar kaladėmis supjautos malkos – pigesnės nei skaldytos. Kurias rinktis, priklauso nuo žmogaus galimybių.
Ar šašlykinėms tinka medžio atraižos iš lentpjūvių?
Viskas priklauso nuo medžio rūšies. Jei lentpjūvės turi beržo ar juodalksnio ne smulkių atraižų, o stambesnių atpjovų – kodėl gi ne?
Kur geriau įsigyti nedidelį malkų kiekį?
Malkų glėbį, jei tiek tereikia, galima įsigyti ir degalinėje, ir prekybos centre. Urėdijos parduoda malkas įvairiais kiekiais, tačiau šios dažniausiai būna supjaustytos rąsteliais, neskaldytos. Taigi kiekvienas pirkėjas turi teisę rinktis.
balsas.lt informacija